Sunday, February 2, 2014

Menu 1 : Spaghetti Bolognese ala bujang

Ok. Midsem break dah menjelma.SO bermula cuti seminggu yang membosankan.masa dihabiskan hnya untuk tidur,surfing internet and bla! Bla! 
So untuk menghilangkan rasa kehidupan orang bujang yang membosankan ,so teringin di hati nak kederah spagetti (betul ke tak ejaan) . Then drive my car ke tesco and cari bahan nak buat spagetti.mood tengah On katakan.. so kat bawah bahan bahan yang aku guna .kasi hentam saja labu !.
Bahan bahan
1 peket spagetti
1 botol prego sos tomato original( lupa ejaan)
Daun sederi 4 helai ( hiasan )
Cili besar 5 bijik
Cabai melaka 4 bijik
Daging kisar cap tesco
Isi Ayam ketoi
Garam dan gula secukup rasa.
Bawang besar separuh.
P/s:Aku 'style' tk suka masam yg overdosed sangat,so aku tmbahkan cabai( cili) .
Cara cara
1: Potong ayam dadu,rebuskan ayam dgn daging kisar sekali..smpai dia mendidih tu ,hampa angkt di jemuran.lepas tu stok daging dgn ayam tu. Jangan dok buang pulak.sebb nak cmpur dengan sos nanti.
2:rebus spagetti tu .smpai lembut. Kalau nak tau masak ke tak spagetti tu ,ambik seurat ,baling kt dinding .kalau melekat tu ,masak la spagetti .kalau tak ,ia blum masak ( tips masterchef).
3: so untuk sos dia..masukan minyak  sikit.lepas tu buh isi ayam dgn daging kisar.dlm seminit dua ,hampa buh pulak stok air rebusan tadi,dgn sos prego tu .Biar medidih lit-lit tu hampa buh garam gula..secukup rasa...
4 : toskan spagetti tu ,buh dalam mangkuk ,tuang sos yg masak tu .buh sikit daun saderi.( sepatutnya daun sup.tpi kt tesco out of stock.
Biasa la raya cina.
Then hampa hadap la spagetti tu sampai kenyang .
Dapat feedback yang bagus kot!!! Calit sikit!
Ps: bahasa kedah + keyell sikit.
Tq .
Home Made Spaghetti likes my own style!

No comments:

Post a Comment