Thursday, November 29, 2012

P.I.L.I.H.A.N DAN T.I.P.S

                                                              Assalamuailakum

Bismillah pada entry ini aku akan berceloteh sedikit tentang satu perkara yang akan aku ceritakan kepada hampa iaitu tentang membuat pilihan dan tips.Dan tips kali ini more kepada pilihan memilih untuk menyambung pelajaran hampa ke menara ganding.Setiap manusia pasti ada cita-cita sewaktu di bangku sekolah bukan?ada yang nak menjadi engineer,guru ,boss besar,usahawan berjaya.Dan aku juga tidak terlepas untuk mengejar cita-cita aku...apa cita-cita aku?rahsia..Ok on this case,banyak benda yang perlu kita ambil tahu dan harus lah yang utamanya untuk  memilih pengajian tinggi dan bidang adalah :
  1. minat 
  2. peluang pekerjaan selepas stdy nanti.
  3. tanggungan peribadi/budjet life hampa masa bergelar 'student'
  4. Target pointer every sem.
  5. Yakin
  6. usaha 
  7. doa 
  8. tawakal
  9. solau sunat /bacaan yassin(for a muslim)
  10. Keredhaan ibubapa 
Ok kat atas ada 10 tips yang akan aku kupaskan di dlm blog,dan aku cuba shortlistkan seberapa pendek yang boleh bagi memudahkan dan padat dengan point.Cepat faham

1. MINAT :Setiap perkara yang kita lakukan harus bermula pada minat,bagi aku ada benda yang aku setuju dgn 'minat' ni dan ada perkara kita kena 'terjun ' dulu di dalam bidang itu dan akan timbul perasaan minat itu sendiri.Jika sudah kita menyukai sesuatu perkara ,pasti kita akan melakukan yang terbaik bukan?So ikut kata hati hampa dan kemampuan hampa bukan orang yang menghasut hampa.Pendapat itu penting ,tapi bukan nya semua akan meyokong keptusan yg hampa buat.Jadi tanya minat dan kemampuan hampa?boleh ke strungle dalam bidang itu or tak?.


2.PELUANG PEKERJAAN :Statistik pelajar lepasan diploma/degree dan sebagainya di malaysia yang tanam anggur di rumah memang tinggi.Kita tak pasti adakah sebab kemalasan atau sukarnya nak mendapat kerja dengan bidang yang kita ambil tu .Jadi disini,pastikan bidang yang hampa dapat nanti dapat memudahkan hampa memiliki pekerjaan even 'kuli kilang' kan.sob!lebih bagus jika hampa masuk bidang kemahiran )part time stdy lebih kurang.Banyak kan tanya pendapat orang yg lebih arif tentang bidang yang hampa dapat tu.Dapatbidang fesyen tak kan nak dapt kerja engineering pulak kan?tak ke akhir zaman??..sob!


3.TANGGUNGAN KEWANGAN:Ini more kepada pinjaman kewangan ,duit ptptn  yg seharusnya dijadikan topik..bila kita mendapat pinjaman seperti ini,kita kena dan haruslah budjet untuk keseluruhan pembelajaran di ipta/ipts ..Banyak wang yang nak digunakan ..serius !tapi perlulah berjimat cermat,jangan dapat duit pinjaman hari ini,esok beli SII.budjet hot!

4. TARGET POINTER:ini tips yang paling berguna dan aku telah pun belajar kesilapan ketika aku stdy sijil di kolej komuniti.Sem pertama ,haruslah kita pulun betul-betul untuk mendapat pointer 3.0 aboved.seriously ,first semester ,dapat below than thats ,sem depan kalau pulun mcna pon,memang sukar la..aku pon dah kena..seriusly sem depan hampa kena more strungled la.So sem akan datang cuba kekalkan 3 .o above.Insyallah last semester hampa akan tersenyum tengok result hampa.seriously!~sob~

5-10 :Kesemua ini aku combined kan sebab aku rasa dah panjang entry ini.yakin diri ,percayakan pada diri bahawa 'aku boleh'!Usaha ,doa dan tawakal ,3 perkara yang wajib ada pada kita dalam apa jua kita lakukan dan yg penting ,keredhaan ibubapa first.Apapun berita baik atau tidak,share lah dengan family hampa bukannya BOYPRIEND DAN GURLPRIEND hampa yang bawa hampa ke neraka!ada faham??!!solat sunat dan beringat kepada Allah is the best way untuk hampa dan aku mencari ketenangan dan kekuatan ketika susah dan senang.Allah tidak akan melupakan hambanya yang sering teringat kepadaNYA.So belum terlambat untuk kita ambil seminit dua untuk beringat-beringat kepada Dia dan please remembered untuk ourself,apa -apa yang berlaku pasti ada hikmahnya.lulus dan gagal dalam sesuatu perkara ,bukan keputusan yang ternoktah untuk masa depan kita!ingat tu!!



Lastly untuk peringatan ,apa -apa yang berlaku haruslah dilakukan kerana Allah bukannya kerana manusia.Pasang niat betul2 masa stdy nanti,bukan nak cari jodoh or baby!faham!

p/s:Ini tips yang aku fikir di benak fikiran.masih banyak tips yang perlu kita ambil tahu.percayalah!

p/s:Alhamdulillah ,dapat 2 tawaran untuk meyambung belajar.politeknik dan Unikl.tapi selepas aku fikir kesemua 10 tips kat atas.Politeknik pilihan pertama even my uncle suruh masuk Unikl.But pecayalah one day ,aku akan buatkan uncle aku tesenyum.itu janji aku!thanks uncle Nik atas nasihat ;)

Wasalam
RADZEY RAHMAN

4 comments:

  1. xkisah mane pun asal kite tahu apa yg kite nak. :) UniKL MIIT best sbb environment kt situ yg selesa n also lecturer n etc.. :)

    apapun gd luck :)

    ReplyDelete
  2. Unisel pn best..hehe..salam kenal =)

    ReplyDelete
  3. alah korang..jangan la mcm nii..saya dah berbelah bahagi dah ni..bestnyaa!!!

    ReplyDelete
  4. kehidupan masa study mmg sangat2 mencabar..

    ReplyDelete